9 Mayıs 2013 Perşembe

Şimdi Düğün Dansı Zamanı...



Düğün mevsimi geldi çattı. Düğün hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Gelinlikler, ayakkabılar, davetiyeler, düğün mekanları, vs... 



Ama unutmayın ki bu düğün sizin en önemli gününüz. Her şeyden önce siz ve eşiniz bu günün tadını çıkarmalısınız. Bunu sağlamanın yollarından biri de düğünde yapacağınız ilk dans. Genelde ilk dans çiftler için stres kaynağı olabiliyor. Oysa ki burada amaç sizin eğlenmeniz ve mutluluğunuz olmalı. İşte tam da burada düğün dansı eğitimi devreye giriyor.  

Düğün dansı eğitmenlerimizden Bilge Büyükakyüz düğününüzde eşinizle yapacağınız ilk dans için dikkat etmeniz gerekenleri anlatan bir yazı hazırladı. 

İşte düğün dansına dair tüm merak ettikleriniz...


Yürümeyi bilen herkes dans edebilir!


Gelinlik provası, damatlık araştırması tamam, herkesle her şey için görüşüldü, düğüne 1 hafta kaldı, acaba bir dans dersi mi baksak?
Galiba biraz geç kaldınız! Düğün dansı bütün hazırlıkların bir parçasıdır ve ister ezber ister doğaçlama olsun önceden çalışmanızı gerektirir.
Hayatınızın en güzel günü, bütün gözler sizin üzerinizde. Her şeyin istediğiniz gibi, mükemmel olmasını istiyorsunuz. Ancak o telaş arasında birçok detay gözden kaçabiliyor. Akla geldiğindeyse çoğu kez iş işten geçmiş oluyor. Sonradan “keşke...” dememek için, işte size ilk dans ile ilgili önemli ipuçları:

©      Dans dersi seçerken nelere dikkat etmeli?
o   Dans dersi için mutlaka birkaç seçenekle görüşün. Her birinin birer dersine misafir olun, ders sırasındaki yaklaşımlarını izleyin. Mümkünse referans isteyin, bu kişilerden dans dersi almış kişilerle görüşün. Hareket kolaylığı için size yakın, uygun yerler olması da ayrıca önemli.
©      Düğün dansı kaç ders olmalı?
o   En az 8 ders planlamaya çalışın. Ders sayısı acil durumlardaki ders iptalleri düşünülerek verilmiştir, daha fazlası elbette daha iyidir. Hiçbir dans geçmişi olmayanlar en az 10 ders olarak düşünebilir.
©      Dans dersine ne zaman başlanmalı?
o   En az altı ay önceden konuyu düşünmeye başlamalısınız. Çünkü size uygun yer bulmak, uygun saatlerde anlaşmak hep zaman alan konular.
o   Haftada bir ders diye düşünün. Düğünden önceki bir ayı boş bırakın, öngörülen ders sayısı kadar hafta geriye gidin. İptalleri öngörerek bir ay daha ekleyin. 10 ders olarak düşünürsek, düğünden en az beş ay önce dans dersine başlamanız gerekir. Bu süreyi çok uzun diye düşünmeyin. Düğün tarihi yaklaştıkça kısa bir süreye sıkışmak zorunda kalırsınız, bu da sizi bunaltır.
o   Asla, ama ASLA düğün dansı derslerini son aya bırakmayın! Çünkü büyük gün yaklaştıkça bizzat ilgilenmeniz gereken binlerce iş çıkacak ve bazı dersleri iptal etmek zorunda kalacaksınız. Dans dersi sizin için keyif kaynağı olmalı, stres kaynağı değil.
©      Bir dans dersi ne kadar sürer?
o   Bir dans dersi genelde bir buçuk saat sürer.
©      Ben hiç dans edemem, hiç dans bilmem, bu iş nasıl olacak?
o   Bu soruyu sormakta ilk değilsiniz, son da olmayacaksınız. Dans edemem deyip düğününde keyifle dans edenlerin sayısı hiç de az değil, tecrübeyle de sabittir.
o   Yürümeyi bilen herkes dans edebilir! Dans bilginiz ne olursa olsun asla kendinizi kasmayın. O gün sizin gününüz, önce siz eğleneceksiniz. Siz ne kadar rahat olur ve eğlenirseniz dansınız da o kadar hoş görünür.
o   Endişelenmeyin! O gün en güzel ve en yakışıklı halinizle orada olacaksınız. Zarifçe atacağınız birkaç adım bile harika görünecektir. Önemli olan sizin eğlenmeniz ve kendinizi iyi hissetmeniz.
©      Gelinliğin modeli dansa engel oluşturur mu?
o   Oluşturmaz. Dans dersine başlarken, gelinliğinizin modeli ve etek uzunluğunu bildirin, koreografi ona göre yapılır.
©      Şarkı seçimi nasıl olmalı?
o   Aklınızda hiçbir fikir olmayabilir veya sevdiğiniz şarkıların dansa uygun olup olmadığından emin olamayabilirsiniz. Dans dersi eğitmenleriyle görüşerek size uygun bir tür ve şarkıda karar kılabilirsiniz.
o   Düğün dansının süresi sizi endişelendiriyorsa, kısa bir şarkı seçebilir veya salona girişinizi de koreografiye dâhil edebilirsiniz.
©      Provalar nasıl yapılır?
o   Provalara gelinlik ve damatlık ayakkabılarınızla gidin. Dans etmek yürümekten farklıdır, bu nedenle ayakkabılara alışmanız önemlidir.
o   Dans dersine etekleri yere değen bir etek götürün. Böylece gelinliğin eteğiyle nasıl başa çıkacağınızı her ikiniz de prova etmiş olursunuz.
o   “Party feet” denilen ve kozmetik mağazalarında bulunabilen şeffaf silikon ayak yastığı, hem dans derslerinde hem de düğün dansında rahat olmanızı sağlayacaktır.
©      İlk dansın video çekimi nasıl olacak?
o   Önemli bir ayrıntı da, ilk dansınızın kamerayla ölümsüzleştirilmesi. Çekimin güzel olması için iki püf noktası önerelim: Çekimi yapacak kişiyle önceden konuşun ve tüm dansın görülebilmesi için çekimin boydan alınmasını isteyin. Ayrıca mekân sorumlusu ile de konuşulmalı ve garsonların ilk dans etrafında pist çevresinden, özellikle de kameranın önünden geçmemeleri için uyarılmalı, gerekirse ilk dans süresince servis yapılmamalı.

Bilge Büyükakyüz – Arjantin Tango ve Düğün Dansı Eğitmeni